For Better Performance Please Use Chrome or Firefox Web Browser

تاثير اسيد هوميک بر جذب نيتروژن، فسفر و شاخصهاي تنش در کاهوي آلوده به کادميوم

 
  مریم حقیقی، محسن کافی، تکتم السادات تقوی، عبدالکریم کاشی، غلامرضا ثوابقی. 1389. اثرات هومیک اسید بر جذب نیتروژن و فسفر و تغییر شاخصهای تنش (پرولین و آنتی اکسیدانها) در کاهو آلوده به کادمیوم. مجله علمی پژوهشی مجله دانش آب و خا ك. 20(1):98-87 . 
چکيده
اطلاعات در مورد سميت فلزات سنگين در ايران محدود است. در اين تحقيق اثر بازدارندگي اسيد هوميک بر جذب کادميوم توسط گياه کاهو(Lactusa sativa)مطالعه شد. آزمايش فاکتوريل در شرايط کشت بدون خاک در قالب طرح کاملاً تصادفي با ۷ تکرار طرح ريزي شد. کادميومبا ۳ غلظت صفر، ۲ و ۴ ميلي گرم بر ليتر و اسيد هوميک با سه غلظت صفر۱۰۰ و ۱۰۰۰ ميلي گرم بر ليتر به محلول غذايي اضافه شد. اثرات کادميوم و هوميك اسيد بر جذب کادميوم و به دنبال آن تغيير فعاليت آنتي اکسيدانهاي پرکسيداز و سوپراکسيدديسموتاز، پرولين، اسيد آلي، محتواي کادميوم، نيتروژن، فسفر و زيتوده گياه بررسي شد. نتايج اين آزمايش نشان داد که افزايش غلظت کادميوم باعث افزايش فعاليت پرکسيدازسوپراکسيدديسموتاز و افزايش غلظت پرولين شد. با افزايش کادميوم در محيط کشت، غلظت آن در بافت گياه افزايش يافت و زيتوده و اسيد آلي گياه را کاهش داد. به طور متوسط در غلظتهاي ۲ و ۴ ميلي گرم بر ليتر کادميوم فعاليت پرکسيداز به ترتيب ۸ و ۵۳ درصد، فعاليت سوپراکسيدديسموتاز ۶۶ و ۱۰۶ درصد و غلظت پرولين ۳۹ و ۱۱۹ درصد نسبت به شاهد افزايشنشان داد اما غلظت اسيدهاي آلي ۱۸ و ۳۰ درصد کاهشيافت. با افزودن اسيد هوميک به محلول غذايي تغييري در غلظت فسفر و پرولين مشاهده نشد اما اثرهاي متقابل کاربرد کادميوم و اسيد هوميک نشان داد فعاليت آنتي اکسيدانها و وزن گياه تعديل شد. بنابراين افزودن اسيد هوميک به محلول غذايي از جذب کادميوم ممانعت ميکند و تنشبه گياه وارد نميشود.
Journal Papers
ماه: 
Summer
سال: 
1389
File: